Europuls – Center for European Expertise

Newsletter Europuls 27 Mai - 2 Iunie

Evenimentul anului EUROSFAT 2024 - Global Forum on Modern Direct Democracy s-a încheiat cu mare succes, iar în curând ne pregătim de primele alegeri ale anului acesta - alegerile europarlamentare și alegerile locale.
Ești curios de noile informații pe care ți le aduce Europuls?

Enjoy!
Forumul Global privind Democrația Directă Modernă s-a încheiat cu mare succes! Europuls - Centrul de Expertiză Europeană vă mulțumește că ați ales să faceți parte din povestea democrației globale și speră să ne urmăriți și următoarele evenimente ce vor exista!

Câteva rezultate:
- 560 de participanți din toate colțurile lumii;
- 71 de sesiuni
- 201 speakeri internaționali și naționali;
- 27 de parteneri;
- un târg cu produse locale;
- 5 sesiuni de networking;
- 3 vizite de studiu la București, Ploiești și EFdeN;


Atât pe site-ul EUROSFAT 2024, cât și pe rețelele noastre de socializare găsiți poze și videoclipuri direct de la eveniment.
The Eurovision Debate 2024
Pe 23 Mai 2024, a avut loc dezbaterea finală înainte de alegerile europarlamentare între candidații la președinția Comisiei Europene.
Dezbaterea a fost difuzată în direct pe posturile de televiziune și pe toate canalele de social media, iar candidații au dezbătut subiecte de mare interes inclusiv pentru mandatul următor al Comisiei Europene:

1. Economie și locuri de muncă 
2. Apărare și Securitate 
3. Clima și Mediul 
4. Democrație și Leadership 
5. Migrație și frontiere 
6. Inovație și tehnologie 

Candidații participanți la dezbatere au fost:

Walter Baier - European Left
Sandro Gozi - European Democratic Party/Renew
Ursula von der Leyen - European People’s Party
Terry Reintke - European Greens
Nicolas Schmit -Party of European Socialists

Dezbaterea integrală poate fi urmărită în continuare pe acest link.
Opportunities of the week: 27 Mai - 2 Iunie
Oportunitate oferită de Consiliul Uniunii Europene - Secretari pentru echipa mobilă permanentă
- Postul presupune implicarea într-o varietate de sarcini în cadrul rolului de secretar/ă, îndeplinirea sarcinilor în cadrul departamentului atribuit și realizarea unor atribuții temporare în cadrul altor departamente.
- candidatul ideal: cunoștințe lingvistice excelente în limba engleză sau franceză, cu o bună stăpânire a unei alte limbi oficiale a Uniunii Europene, o atitudine proactivă și capacitate de acțiune, spirit de echipă și experiență în domeniul financiar.
- deadline: 31 mai 2024
https://europa.eu/!xHXjVy
Reminder Stagiile Schuman
Stagiile Schuman au rolul de a îmbunătăți cunoștințele privitoare la activitatea instituțiilor Uniunii Europene. Acestea sunt plătite și au loc într-unul din locurile oficiale de desfășurare a activității Parlamentului European - Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg - sau în birourile de legătură ale Parlamentului din statele membre.
- domenii: politicile interne și externe ale UE, finanțe, legislație, multilingvism, administrație, infrastructură și logistică, comunicații sau tehnologia informației.
- pentru stagiul desfășurat în perioada octombrie-februarie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 31 mai 2024. 

Programul de stagii ELA 2024/2025
Stagiile se vor desfășura majoritar la Bratislava, iar unul dintre ele se va desfășura la Bruxelles. Se preconizează că acestea vor începe la 1 sau 16 octombrie 2024, având o durată minimă de 6 luni, și maximă de 12 luni.
deadline - 31 mai 2024.
https://www.ela.europa.eu/en/ela-traineeship-programme-20242025
Stagii la Curtea de Conturi Europeană (ECA)
Curtea de Conturi Europeană oferă stagii de practică studenților și absolvenților universitari în domenii de studiu relevante pentru activitatea lor: audit, traducere, comunicare, administrare generală, IT și gestionarea bibliotecilor.
- stagiu de cinci luni la Luxemburg;
- programele de stagii ale ECA au ca scop facilitarea unei experiențe de lucru în administrația publică pentru cât mai multe persoane din Uniunea Europeană.
- deadline: 31 mai 2024
https://www.eca.europa.eu/en/traineeships
Oportunitate oferită de Eurodesk: Stagiu de grafician și ilustrator
Eurodesk Brussels Link (EBL) caută un grafician creativ cu abilități de realizare a ilustrațiilor
- stagiu plătit de 6 luni la Bruxelles;
- sarcinile: a asista designerul grafic, de a se implica într-o varietate de proiecte, precum publicații și producții auto-vizuale, de a participa la campanii internaționale.
- deadline: 21 iunie 2024
https://eurodesk.eu/2024
Reperele acestei săptămâni în istoria Uniunii Europene 27 Mai - 2 Iunie
27 Mai 2004
Orașele Sibiu și Luxemburg au fost desemnate "capitale europene ale culturii" pentru anul 2007 de către miniștrii educației, tineretului și culturii din cele 25 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles.

28 Mai 1979
La Palatul Zappeion din Atena, Grecia semnează Tratatul de aderare la Comunitățile Europene, pas important în procesul de integrare europeană, marcând astfel încheierea negocierilor și începutul unei noi etape în relațiile dintre Grecia și restul Europei.

29 Mai 1986
Jacques Delors, președintele Comisiei Comunităților Europene, salută mulțimea, în cadrul căreia drapelul albastru cu 12 stele aurii, steagul Comunității și al instituțiilor sale, a fost înălțat pentru prima dată în fața sediului Comisiei din Bruxelles.

30 Mai 1956
Miniștrii de externe din cele șase state membre ale Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) s-au întâlnit la Veneția pentru a analiza implicațiile Raportului Spaak și planurile pentru o piață comună și pentru Euratom. Întâlnirea, care a început pe 29 mai, a fost esențială pentru discutarea viitorului integrării economice europene.

31 Mai 1995
Yves-Thibault de Silguy, comisarul european pentru Afaceri Economice și Financiare, Probleme Monetare, Credit și Investiții și Oficiul de Statistică, a ținut o conferință de presă la Bruxelles, în cadrul căreia prezintă avantajele monedei unice europene și stabilește calendarul pentru instituirea în etape a Uniunii Economice și Monetare (UEM).

1 Iunie 1955
La 1 iunie 1955, miniștrii de externe din cele șase state membre ale Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) s-au întâlnit la Messina pentru a discuta condițiile de relansare a procesului de integrare europeană. Reuniunea a continuat pe 2 și 3 iunie, fiind esențială pentru stabilirea unor direcții clare în vederea consolidării colaborării economice și politice între statele membre.
De la stânga la dreapta: Paul-Henri Spaak (Belgia), Walter Hallstein (RFG), Antoine Pinay (Franța), Joseph Bech (Luxemburg), Gaetano Martino (Italia) și Johan Willem Beyen (Țările de Jos).

2 Iunie 1967
Parlamentul European condamnă instaurarea unui regim militar dictatorial în Grecia și solicită suspendarea Acordului de asociere între Comunitatea Economică Europeană (CEE) și Grecia până la revenirea la valorile democratice în această țară.
Biblioteca Europeană by Europuls
Robert Cooper - The Ambassadors: Thinking about Diplomacy from Machiavelli to Modern Times

Istoria nu urmează linii drepte. În loc de un progres inevitabil, ceea ce obținem sunt adesea începuturi false, străzi înfundate, evenimente aleatorii și bune intenții care eșuează. Cartea analitică și elegantă a lui Robert Cooper nu este, prin urmare, o istorie diplomatică continuă. Richelieu și Mazarin au trăit într-o lume din secolul al XVI-lea pe care cu greu o putem imagina astăzi, dar din acea perioadă putem începe să vedem conturul Europei de astăzi.

Astfel, această carte include o analiză strălucită a persoanelor care au construit partea occidentală a Războiului Rece. Henry Kissinger este o figură centrală în lumea postbelică, iar povestea sa este în unele privințe tipică: a eșuat în scopurile sale cele mai importante și a reușit în moduri la care nu se aștepta. Robert Cooper reconstituie istoria și consideră fragmentele iluminatoare pe care aceasta le lasă în urmă.
Acest newsletter a fost creat de: Andreea-Mirela Năvîrgeac, Ariana Ghiță, Daria Sorescu și Adela-Alexandra Cosgarea.
Update cookies preferences