DOSAR DE PRESĂ – CEA DE-A 5-A EDIȚIE A FORUMULUI EUROSFAT 2017
În data de 28 aprilie 2017 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 5-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2017.
Ediția Eurosfat 2017 a binevenit peste 600 de participanți, a regrupat 61 vorbitori printre care un comisar european, ambasadori, consilieri prezidențiali, funcționari europeni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, activiști, jurnaliști etc. și 11 teme majore: viitorul Europei, transformarea digitală, CETA, politica agricolă comună, design-ul urban, apărare, corupție, populism, egalitate de gen, energie și identitate europeană, precum și un film documentar original în prezența directorului, despre protestele anului 2012 din Rusia.
Forumul a fost deschis printr-o plenară intitulată “Viitorul Europei și reducerea decalajelor prin transformare digitală” care a găzduit înalți oaspeți din cadrul Comisiei Europene și ai Administrației Prezidențiale, precum Andrus Ansip, Vice-președintele Comisiei Europene și Comisar European pentru Piața Unică Digitală și Leonard Orban, Consilier Prezidențial pentru Afaceri Europene, Președinția României. Deschiderea a constat într-un dialog cetățenesc având ca scop identificarea priorităților viitoare ale României și UE pe agenda digitală și rolul României într-o Europă integrată sau cu mai multe viteze, în lumina învățăturilor din ultimii 10 de ani. Sesiunea plenară a fost organizată în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.
Anul acesta am avut prilejul de a ne bucura și de prezența lui Daniel Costello, Ambasadorul Canadei la Uniunea Europeană, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei, Principesa Maria a României, Lazăr Comănescu, Consilier Relații Externe, Camera de Comerț și Industrie a României și Valeriu Nicolae, Activist pentru drepturile omului, iar lista continuă cu multe nume importante din sfera politică și a societății civile actuale.
Uniunea Europeană a sărbătorit în 2017 a 60-a aniversare, iar România 10 ani de la aderare în acest ambițios proiect politic. Amândouă au acum de înfruntat întrebări despre viitor. După mai mulți ani de ”poli-criză”, UE trebuie să poate răspundă unor întrebări complicate, iar startul acestei dezbateri a fost dat în luna martie când Comisia Europeană a publicat o Carte Albă privind Viitorul Europei. De aceea, cea de-a cincea ediție a Forumului Eurosfat și-a propus o structură tematică diferită, menită să încurajeze dezbateri pe scena românească și europeană despre evoluția României la 10 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană.
Vă invităm astfel să parcurgeți concluziile celei de-a 5-a ediții a Forumului Eurosfat in cifre, citate și imagini.