Deschiderea oficială a CTLE a avut loc la Muzeul Național Constantin Brâncuși din Târgu Jiu
Cum a fost la CTLE Târgu Jiu?
Deschiderea oficială a CTLE a avut loc la Muzeul Național Constantin Brâncuși din Târgu Jiu - Capitala Tineretului din România. Tana Foarfă, directorul Europuls, a moderat discuțiile dintre:
🔹 Iulian Popescu, prefectul județului Gorj
🔹 Adela Vlădoiu, coordonator lucrători de tineret în Târgu Jiu
și participanții ediției CTLE 2023.
🔹 Iulian Popescu, prefectul județului Gorj
🔹 Adela Vlădoiu, coordonator lucrători de tineret în Târgu Jiu
și participanții ediției CTLE 2023.
👥 Tema leadershipului european a stat la baza discuțiilor cu domnul Iulian Popescu. Fost antreprenor, acesta a subliniat energia, viziunea și curajul drept atuuri necesare unui parcurs politic de succes. Potențialul oamenilor trebuie descoperit și evidențiat, întrucât câștigarea încrederii comunitare și investirea în bunăstarea comunitară trebuie să fie temelia viitoarelor cariere în politică, a mai adăugat domnul Iulian Popescu.
🗣 Însăși motor al schimbării în comunitate, doamna Adela Vlădoiu a vorbit despre necesitatea implicării tinerilor în societate. Mișcarea de tineret este un fenomen generator de evoluție societală ce trebuie încurajat și promovat. Doamna Adela Vlădoiu a menționat, de asemenea, implicarea decisivă a tinerilor gorjeni în procesul de selecție a orașului Târgu Jiu drept Capitală a Tineretului din România.
Sesiunea 1
💼 Sesiunea 1: Despre instituții europene - Tana Foarfă, directorul executiv al Europuls, le-a vorbit participanților despre instituțiile europene, componența și funcționarea acestora, accesarea platformelor oficiale pentru informare, agenda oficială europeană și procesul decizional la nivel european. S-a discutat interactiv despre importanța alegerilor europene din 2024, mecanisme de comunicare politică la nivel european și inițiativa cetățenească europeană.
Sesiunea 2
🙋🏻♂🙋🏻♀ Sesiunea 2: Ce face UE pentru tineri? - Francesca Cristea, Head of Policy & Programs, a prezentat sectorul de politici de tineret al Uniunii Europene: oportunități pentru tineret, încadrarea legală ca segment de vârstă pentru tineret așa cum este percepută de țările europene, interacțiunea tinerilor cu decidenții europeni, comunicarea problemelor din comunitate la nivel decizional, cum sunt adoptate politicile publice, ecosistemul de tineret, bugetare participativă, etape ale strategiilor de tineret locală/națională/europeană, reprezentarea tinerilor la nivel european și global, praguri de vârstă pentru vot și candidaturi politice la nivel european.
Sesiunea 3
⭐ Sesiunea 3: Simulare de negocieri instituții europene - participanții au fost împărțiți în echipe, cu câte un reprezentant desemnat și au dezbătut poziții privind introducerea votului la 16 ani în țările membre UE înaintea alegerilor de anul viitor. Cele 4 roluri jucate de negociatori au fost: societatea civilă, Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană. Participanții au adus argumente precum: responsabilizare, participare activă la nivel social, maturizare, activitatea tinerilor pe piața muncii, aspecte tehnice și metodologice privind implementarea acestei inițiative.
Ziua a 3a
🌿 Am început ziua a 3a cu trainingul susținut de expertul Europuls Corneliu Coteț, pe tema “Competențe verzi ale viitorului”, unde participanții au lucrat în echipe pentru a defini competențele verzi și digitale și în scopul găsirii de soluții fezabile pentru dezvoltarea sustenabilă a mediilor rurale și urbane.
😊 Apoi, am intrat într-o serie de discuții cu Andreea Buzec, coordonatoare a parteneriatului cu Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România 2023, în trainingul intitulat “Managementul inițiativelor la nivel local: de la idee la comunitate.” Aceasta a reliefat descoperirea potențialului oamenilor ca motor al producerii de schimbări în comunitate, oferindu-ne exemple de pe parcursul carierei sale.
🔹Francesca Cristea, Head of Policy and Programs la Europuls, a ținut mai multe sesiuni interactive, în care a prezentat tinerilor din #CTLE modalitățile de diseminare a informațiilor în rândul comunităților acestora, i-a consultat cu privire la alegerile europarlamentare ce vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024 și, alături de directorul Europuls, Tana Foarfă, a inițiat o sesiune fructuoasă de feedback din partea participanților.
🇪🇺 Astfel, #CTLE la Târgu Jiu a luat sfârșit, într-o notă entuziastă și încurajantă! Le mulțumim tuturor celor care au participat și au colaborat alături de noi la formarea politică a viitoarelor generații de votanți și de decidenți ai României!