Europuls – Center for European Expertise

Europuls te invită să îți împărtășești experiența despre serviciile consulare!

Comunicat de presă

Europuls - Centrul de Expertiză Europeană face parte din forul inter-instituțional cu rol consultativ al Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB), inițiat de Secretariatul General al Guvernului (SGG). Obiectivul activității sale este ca prin strânsă colaborare cu cetățenii să dezvolte soluții de digitalizare inovatoare în vederea îmbunătățirii serviciilor consulare necesare românilor din diaspora. 
Europuls - Centrul de Expertiză Europeană a fost desemnat de către Ministerul Afacerilor Externe (M.A.E.), în urma unui proces de selecție, să contribuie în identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă românii din diaspora în accesarea serviciilor consulare. Această inițiativă face parte din activitatea Europuls în cadrul Comitetului pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB), organism consultativ lansat de Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației este un organism interministerial înființat pentru a simplifica procedurile administrative și birocratice, atât pentru cetățeni și mediul de afaceri, cât și pentru instituții. În acest context, Europuls dorește să consulte toți cetățenii care utilizează serviciile consulare, în scopul de a înțelege interacțiunea acestora cu aceste servicii și de a identifica soluții de îmbunătățire. Rezultatele consultării vor fi direcționate către Ministerul Afacerilor Externe pentru a sprijini procesul de optimizare a serviciilor consulare.

În cadrul demersului pentru e-guvernare și reducerea birocrației, Europuls are în vedere identificarea principalelor probleme și dificultăți cu care se confruntă cetățenii români din diaspora. În prima etapă a acestui proces, cetățenii vor fi consultați în legătură cu experiența lor în utilizarea serviciilor consulare prin intermediul unui formular. Un aspect crucial al acestui demers este digitalizarea anumitor procese pentru a facilita accesul cetățenilor la servicii consulare importante și urgente.

Europuls își propune să reducă barierele birocratice și să asigure accesul facil la serviciile consulare, indiferent de locația geografică în care românii din diaspora se află.

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de specialiști români în domeniul afacerilor europene. Misiunea principală a Europuls constă în promovarea procesului de integrare europeană în România și în contribuția la dezvoltarea unui spațiu public european. Prin intermediul articolelor și studiilor elaborate, precum și prin organizarea dezbaterilor, atelierelor de lucru și conferințelor, Europuls își propune să stimuleze dezbaterile publice referitoare la teme europene. Europuls este organizatorul celui mai important forum de afaceri europene din România, EUROSFAT, încă din 2013. Europuls, prin Forumul EUROSFAT 2021, este câștigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni.
Update cookies preferences