Europuls – Center for European Expertise

Europuls, organizația din România care a susținut două sesiuni de training la European Youth Event

Comunicat de presă

Europuls - Centrul de Expertiză Europeană este organizația din România care a susținut două sesiuni de training ,,Solving Community Problems: How to shape policy making” la cea de-a cincea ediție a proiectului European Youth Event, desfășurat în perioada 09 – 10 iunie 2023, la Strasbourg.
Europuls - Centrul de Expertiză Europeană a candidat cu un workshop interactiv pentru European Youth Event și s-a încadrat în cele mai bune 10% candidaturi, fiind înscrise peste 300 de propuneri. În cadrul acestor ateliere realizate cu sala plină și cu oameni în așteptare, participanții au învățat despre modul în care se elaborează politicile publice (de la identificarea unei probleme până la propunerea unei soluții) și despre procesul de luare a deciziilor la nivel european care ne permite să ne implementăm ideile în societate și să vedem rezultate concrete într-un anumit interval de timp.

Principalele întrebări la care sesiunile de training au răspuns sunt: cum identificăm o problemă în comunitatea noastră și cum o transformăm într-o soluție; cum putem propune și implementa o propunere de politică concretă și durabilă în comunitatea noastră; ce rol pot juca tinerii în conturarea politicii la nivel european; cum convingem factorii de decizie să accepte propunerile noastre.

Partea teoretică a fost urmată de un exercițiu de reflecție în care fiecare echipă a venit cu propuneri de politici publice sau proiecte pilot care să răspundă nevoilor și problemelor pe care tinerii le întâmpină în domenii precum: participare civică activă, încadrare pe piața muncii și oportunități și programe pentru tineri. Printre soluțiile și propunerile oferite de tineri cele mai multe s-au axat pe creșterea sprijinul financiar în cadrul programelor pentru tineri Erasmus+ și
DiscoverEU, includerea în programa școlară a orelor de educație democratică, implementarea unor programe care să dezvolte competențele digitale ale tinerilor, sprijinirea tinerilor care se încadrează pe piața muncii prin recunoașterea activităților extracurriculare ca experiență în muncă, interzicerea internshipurilor neplătite și asigurarea unui nivel de salarizare corect și transparent.

În ultima parte a sesiunilor, tinerii și-au prezentat ideile, încercând să îl convingă pe europarlamentarul Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul European, să incorporeze aceste propuneri în munca sa legislativă, dar și să le ofere sfaturi despre cum tinerii își pot implementa inițiativele la nivel local.

În total în cadrul celor 2 sesiuni au participat peste 100 de tineri, atât din statele membre ale Uniunii europene, cât și din afara acesteia. Cele două facilitatoare ale sesiunilor au fost Francesca Cristea, Head of Policy and Programs Europuls și Andreea Bunache, coordonator comunicare Europuls, iar întreaga delegație a organizației a fost formată din 20 de tineri voluntari.

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este o organizaţie non-guvernamentală înființată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experți români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. Europuls urmăreşte să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferinţe.

European Youth Event este cel mai mare eveniment dedicat tinerilor la nivel european, organizat de Parlamentul European la Strasbourg. S-a bucurat de înscrierea a peste 10.000 de tineri din întreaga Uniune Europeană și din lume, fiind o oportunitate unică pentru tinerii cu vârsta între 16 și 30 de ani de a interacționa, de a se inspira reciproc și de a schimba opinii cu experți, activiști și factori de decizie, chiar în inima democrației europene.

Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon +40 724 307 612 - Francesca Cristea, Head of Policy and Programs Europuls.
Update cookies preferences