Europuls – Center for European Expertise

Ce se află pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European de săptămâna viitoare?

de Andreea-Mirela Năvîrgeac, Alexandra Cîrjă, Mihai-Marco Percă
Parlamentul European se reunește periodic în sesiune plenară pentru a dezbate și vota subiecte esențiale care ne afectează pe noi, ca cetățeni ai UE, dar cu impact și asupra statelor vecine. În perioada 7-10 octombrie, o nouă sesiune plenară are loc în Strasbourg, unde europarlamentarii discută subiectele de actualitate.

Astfel, printre temele aflate pe agenda acestei sesiuni plenare se numără:

  • Un an de la atacurile teroriste din 7 octombrie comise de Hamas
La un an de la atacurile teroriste comise de Hamas pe 7 octombrie 2023, situația din regiune a continuat să se degradeze, cu tensiuni care s-au extins și dincolo de granițele israeliano-palestiniene, regiunea aflându-se într-o stare de tensiune profundă, cu un impact socio-economic și politic greu de ignorat. În acest context, ultimele atacuri ale Israelului asupra Libanului au accentuat gravitatea conflictului regional. Aceste atacuri au fost declanșate în urma escaladării tensiunilor la granița nordică a Israelului, unde gruparea Hezbollah, susținută de Iran și activă în Liban, a intensificat acțiunile împotriva statului israelian.

  • Reintroducerea controalelor la frontierele interne într-o serie de state membre și impactul său asupra spațiului Schengen
În contextul crizelor cu care se confruntă Uniunea Europeană, unele state membre precum Germania, Austria, Franța sau Italia au decis să reintroducă controale la frontierele Schengen. Acest lucru afectează grav libertatea de circulație, care stă la baza Spațiului Schengen, mai ales că în unele cazuri valabilitatea acestor măsuri a tot fost prelungită, făcându-le de facto permanente. În condițiile în care un număr mare de state au implementat astfel de decizii se poate vorbi despre o suspendare de facto a acestei zone de liberă circulație.

  • Prezentarea programului de activități al Președinției Ungariei la Consiliul UE
Fiecare țară din UE preia, pe rând, președinția Consiliului Uniunii Europene, un rol rotativ care durează șase luni. În această perioadă, țara respectivă organizează întâlniri și stabilește priorități pentru UE. Președinția maghiară va prezenta programul său de activități, care va reflecta obiectivele și planurile Ungariei pentru această perioadă.

  • Impozitarea celor foarte bogați pentru a pune capăt sărăciei și a reduce inegalitățile: Sprijinul UE pentru propunerea președinției G20
Un grup de peste 100 milionari, cunoscut ca "Patriotic Millionaires", a trimis o scrisoare deschisă liderilor mondiali, inclusiv celor de la Forumul Economic Mondial de la Davos, cerând să fie impozitați mai mult. Ei au subliniat că sistemele fiscale actuale favorizează bogații și au propus o impozitare mai mare pentru a reduce inegalitățile și sărăcia. Inițiativa a influențat discuțiile Președinției G20, care a propus măsuri de impozitare echitabilă, susținute și de Uniunea Europeană.
Acest subiect are relevanță și pentru România, întrucât se aliniază la tendințele globale privind reducerea inegalităților și îmbunătățirea sistemului fiscal. Fiind o țară cu discrepanțe economice semnificative și cu un nivel ridicat de sărăcie, România ar beneficia de o dezbatere despre această inițiativă pentru combaterea inegalităților.

  • Confruntarea cu știrile false, populismul și dezinformarea în UE - importanța radiodifuziunii publice, a pluralismului mass-mediei și a jurnalismului independent
Dezinformarea, răspândirea de știri false și populismul sunt probleme din ce în ce mai mari în Uniunea Europeană și în lume. Aceste fenomene pot slăbi democrațiile și afecta încrederea cetățenilor în instituții. Parlamentul European va analiza modurile în care pot fi combătute aceste fenomene prin politici și măsuri adecvate.

  • Necesitatea de a combate problema sistematică a violenței de gen în Europa
Protecția drepturilor omului este una dintre valorile fundamentale ale UE. Astfel, în această sesiune, Parlamentul va discuta despre măsurile necesare pentru a combate violența de gen și pentru a apăra drepturile omului, inclusiv ale femeilor și minorităților din țările membre și din afara UE.

  • Asigurarea unor locuințe sustenabile, decente și la prețuri accesibile în Europa - încurajarea investițiilor, a proprietății private și a programelor de locuințe publice
Lipsa de locuințe accesibile devine o problemă tot mai mare în multe țări europene, mai ales în rândul tinerilor. Parlamentul va analiza soluții pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la locuințe decente și accesibile, ca parte a politicilor sociale ale UE.

Ce se va vota?

În afară de dezbateri, sesiunea plenară include și voturi pe teme importante, cum ar fi:

  • Mobilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene în vederea furnizării de asistență Italiei, Sloveniei, Austriei, Greciei și Franței în legătură cu șase catastrofe naturale care au avut loc în 2023
UE dispune de un Fond de Solidaritate pentru a ajuta țările lovite de dezastre naturale. În urma fenomenelor meteorologice extreme, Parlamentul va vota pentru alocarea de fonduri către Italia, Slovenia, Austria, Grecia și Franța pentru a sprijini reconstrucția și recuperarea. În ultima perioada, Europa a fost lovită din nou de o serie de dezastre naturale cauzate de fenomenele meteorologice extreme.
Acest subiect a fost important și în sesiunea plenară precedentă, când s-a votat o rezoluție pe tema măsurilor pe care Uniunea Europeană trebuie să le ia în considerare pentru o mai bună prevenție, gestionare și cooperare în cazul catastrofelor naturale.
Citește mai multe despre această rezoluție și impactul pentru România în articolul „În plin ciclon Boris, europarlamentarii români au dat testul „cine e de vină și cine plătește pentru inundații”?”.

  • Consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva ingerințelor Rusiei înainte de următoarele alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea europeană
Republica Moldova este un partener strategic al UE, iar viitoarele alegeri și referendumul privind aderarea la UE sunt momente cruciale. Parlamentul European va discuta despre cum poate ajuta Republica Moldova să-și întărească democrația și instituțiile, să combată dezinformarea și să se pregătească pentru o posibilă integrare europeană.
Se va vota asupra sprijinului acordat Moldovei pentru a-și întări rezistența democratică și pentru a combate dezinformarea și corupția în perioada crucială a alegerilor prezidențiale și a referendumului.

  • Prevenirea infracțiunilor legate de droguri, efectul acestora asupra cetățenilor europeni și necesitatea unui răspuns european eficace
Prevenirea infracțiunilor legate de droguri este crucială în Uniunea Europeană, având un impact semnificativ asupra sănătății publice și siguranței cetățenilor, puternic resimțit și de România.

  • Irakul - situația drepturilor femeilor și a statutului personal
Se va vota asupra unei rezoluții care condamnă violările drepturilor femeilor în Irak și care cere măsuri concrete pentru îmbunătățirea statutului personal al acestora și protecția drepturilor lor.
Update cookies preferences