Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Newsletter Europuls 7-13 Octombrie: Europuls a lansat EU4GLOB!

S-au deschis înscrierile la EU4GLOB! Vrei să știi despre ce este vorba? Fii la curent cu noutatea sezonului în acest newsletter.

De asemenea, Europuls îți prezintă noutățile din plen, de la nivel european, oportunitățile săptămânii, recomandările de lectură, dar și ce s-a întâmplat istoric la nivel european în această perioadă.
Europuls dă startul înscrierilor pentru EU4GLOB!
Europuls dă startul EU4GLOB: Vocea cetățenilor din opt țări va modela viitorul Uniunii Europene pe scena globală!

Ne bucurăm să anunțăm lansarea proiectului EU4GLOB, ce presupune consultarea extensivă a cetățenilor cu privire la viitorul Uniunii Europene înafara granițelor sale.

Proiectul va debuta cu un eveniment pe data de 24 octombrie, la București, unde vom aduce împreună reprezentanții societății civile și decidenți la nivel național pentru a discuta despre participarea tinerilor în societate la nivel global.

Vrei să paricipi și tu?

Mai multe informații despre proiect în articolul Europuls și nu uita să ne urmărești pe canalele de social media pentru a fi la curent cu evenimenul.
Noutățile din Parlamentul European și Comisia Europeană
A fost stabilită data audierii Roxanei Mînzatu în Parlamentul European!
Pe 12 noiembrie, între orele 14:30-17:30, Roxana Mînzatu va fi audiată de comisiile EMPL și CULT. De asemenea, au fost invitate și comisiile FEMM și LIBE.

Audierea va putea fi urmărită live pe acest link.
Viktor Orban, Prim-ministrul Ungariei, a declarat în plenul Parlamentului European că își dorește ca România și Bulgaria să fie deplin în zona Schengen până la finalul anului 2024.
Nu uita să fii la curent cu ultimele noutăți, voturi si dezbateri din plen și nu numai prin intermediul platformei noastre RO33înUE!
Opportunities of the week: 7-13 Octombrie
Atelier al proiectului Erasmus+ ,,Step into Democracy”

Toate activitățile din cadrul proiectului se desfășoară într-o manieră nonformală, cu scopul de a promova valorile democratice, a explica rolul instituțiilor europene, a prezenta importanța mersului la vot. Se vor desfășura prezentări interactive și jocuri de cunoaștere, simulări de alegeri locale și de ședințe de consiliu local.
La finalul atelierului, participanții vor obține un certificat Youthpass pentru a demonstra competențele dobândite.
- în perioada 18-20 octombrie
- se desfășoară la Centrul AHA din București
- grup țintă: tineri cu vârsta cuprinsă între 17 și 24 de ani, din București sau Ilfov
Step into Democracy (tally.so)
Mai multe detalii pe Instagram: @stepintodemocracy

Climate Change Summit

Fiind cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est în domeniul schimbărilor climatice, summit-ul reunește sute de participanți și experți pentru a planifica viitorul în privința economiei verde, acțiunilor climatice ale organizațiilor non-guvernamentale și politicilor de mediu. Acesta va avea loc între 15 și 17 octombrie 2024 și va fi dedicat soluționării provocărilor climatice a căror importanță se află pe o pantă ascendentă.

Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați următorul website: https://climatechange-summit.org/ccs-2024/.
Au început înscrierile pentru competiția „Lider European”!

Pentru a participa la concurs, trebuie să găsești alți trei colegi împreună cu care să formezi o echipă, și un profesor care să vă înscrie în concurs și să vă reprezinte.

Fii schimbarea în comunitatea ta și participă cu proiectul tău în oricare dintre următoarele domenii: Educație, Social, Cultural, Afaceri/economic, Mediu.

Termen limită pentru înscrieri: 18 octombrie.
Te poți înscrie aici.
Oportunitate de Internship oferită de EUNIC

EUNIC caută un stagiar care să sprijine activitatea instituției în privința comunicării și gestionării grupurilor. Rețeaua europeană a institutelor și organizațiilor culturale naționale se află în căutarea unei persoane pasionate de comunicare și de dezvoltarea culturală la nivel internațional. Persoanele interesate pot depune documentele aferente până la data de 20 octombrie 2024.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați următorul website:https://www.eunicglobal.eu/news/internship-opportunity-2024. 
Poziție vacantă de ofițer de comunicare și campanii oferită de Federația Tinerilor Verzi Europeni (FYEG)

FYEG deschide un post vacant de ofițer de comunicare și campanii începând cu noiembrie 2024 în biroul său din Bruxelles.
Acest rol presupune planificarea și implementarea campaniilor digitale și de comunicare externă ale FYEG. Federația caută în viitorii candidați abilități de organizare, creativitate și capacitatea de a lucra sub presiune. Candidaturile pot fi depuse până la data de 13 octombrie 2024
Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați următorul website: https://fyeg.org/news/were-hiring. 
S-au deschis pentru evenimentul InvigoratEU Academy: “Making EU enlargement a success”!

Abordarea UE privind extinderea a suferit transformări semnificative de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Programul InvigoratEU oferă o înțelegere cuprinzătoare a politicilor de extindere a UE și a nevoilor geopolitice actuale.

Prin sesiuni conduse de experți și întâlniri cu personalități de vârf din Uniunea Europeană, participanții vor dobândi cunoștințele și competențele necesare pentru a modela și influența în mod activ viitorul UE. Persoanele interesate se pot înscrie până la data de 15 octombrie 2024. 
Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați următorul website: https://tepsa.eu/events.  
Stagiu de practică la ECA

Stagiile la ECA durează aproximativ 6 luni și se adresează studenților sau absolvenților, oferind o experiență practică în cadrul unei instituții a Uniunii Europene. În calitate de membri ai echipei, stagiarii au posibilitatea de a învăța în mod direct de la personalul ECA și de a contribui la activitatea vastă a instituției. Candidații se pot înscrie până la data de 30 noiembrie 2024.
Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați următorul website.
Reperele istorice europene ale săptămânii
7 octombrie 1993

La data de 7 octombrie 1993, România a aderat la Consiliul Europei, consolidându-și angajamentul față de valorile democratice și drepturile omului. De asemenea, începând cu anul 2008, pe data de 7 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională a Muncii Decente. Aceasta marchează importanța drepturilor fundamentale ale lucrătorilor și a condițiilor de muncă acceptabile.

8 octombrie 1939

La data de 8 octombrie 1939, Germania a anexat vestul Poloniei și fostul oraș liber Danzig în urma unei perioade inițiale de administrare militară.

9 octombrie 1944

La data de 9 octombrie 1944, Winston Churchill și Iosif Stalin semnează ,,Acordul de procentaj" în cadrul unei întâlniri la Moscova, convenind asupra delimitării sferelor de interes în Europa de Est și Balcani.

10 octombrie 1981

La data de 10 octombrie 1981, Franța abolește pedeapsa cu moartea, fiind una dintre ultimele țări din Europa de Vest care face acest lucru.

11 octombrie 2012

Începând cu anul 2012, UNICEF marchează 11 octombrie ca fiind Ziua Internațională a Fetelor, acest eveniment urmărind să evidențieze nevoile și provocările cu care se confruntă fetele, promovând în același timp emanciparea lor și respectarea drepturilor omului.

12 octombrie 2008

Liderii din zona euro s-au reunit pentru prima dată în cadrul Summitului Euro în data de 12 octombrie 2008 la Paris, unde au convenit asupra unui răspuns la criza economică.

13 octombrie 1884

La data de 13 octombrie 1884, Conferința Internațională privind Meridianul a hotărât, cu 22 de voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri, ca Greenwich să fie meridianul principal de longitudine. 
Biblioteca Europeană by Europuls
ABC-ul dreptului Uniunii Europene

Ordinea juridică a Uniunii Europene influențează direct realitatea politică și socială de astăzi. Cetățenii nu sunt doar membri ai țărilor sau comunităților lor locale, ci și cetățeni ai Uniunii Europene.
În lucrarea sa de referință, “ABC-ul dreptului Uniunii Europene”, prof. dr. Klaus-Dieter Borchardt analizează atât originile integrării europene, cât și dezvoltarea sa ca organizație internațională guvernamentală. Această carte este destinată cititorilor care vor o perspectivă clară asupra structurii UE și a principiilor esențiale care susțin ordinea sa juridică.
Poți descărca ABC-ul in diverse limbi din acest link.

European Union Foreign Policy - What it is and what it does de Hazel Smith

Întrucât Uniunea Europeană nu este un stat național, nu este percepută în general ca având o politică externă. Hazel Smith susține exact contrariul: că un accent excesiv pe proceduri și structuri maschează faptul că UE are o politică externă clară, care poate fi analizată aproape în același mod ca cea a unui stat suveran.
Uniunea Europeană se concentrează pe mecanismele, instituțiile și tratatele prin care sunt implementate politicile sale, iar Smith arată cum acest lucru poate duce la o subestimare masivă a capacităților acesteia.
În loc să se concentreze asupra modului în care este realizată politica UE, autorul investighează relațiile în care s-a angajat pe plan internațional. Dezvoltând o analiză inovatoare a naturii politicii externe a UE, acest raport cuprinzător arată modul în care UE poate fi într-adevăr foarte eficientă în promovarea propriilor interese interne pe plan global.
Acest newsletter a fost realizat de: Ariana Ghiță, Alina Alexandru și Andreea-Mirela Năvîrgeac.
Update cookies preferences