Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

EUROSFAT

Forumul anual de dezbateri

EUROSFAT este forumul anual de dezbateri pe teme de politici europene care are loc în România din 2013 și atrage peste 700 de participanți în fiecare an. Evenimentul urmărește să reunească înalți oficiali, comisari europeni, membri ai Parlamentului European și ai României, politicieni de renume, experți, cercetători, reprezentanți ai mediului academic, jurnaliști, oameni de afaceri și cetățeni interesați din România și de peste hotare, cu scopul de a dezbate la nivel înalt aspecte cheie ale agendei europene.

Sub înaltul patronaj

EUROSFAT se află sub înaltul patronaj al instituțiilor europene și beneficiază de parteneriate stabile cu importante instituții din România și din Europa, companii private și reprezentanți ai societății civile.
Ediția a XI-a a Forumului EUROSFAT, organizată cu mândrie de către Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, marchează un moment semnificativ în calendarul dezbaterilor europene din România. Acest forum anual, renumit drept cel mai amplu eveniment de afaceri europene din țară, servește ca un pilon în conectarea cetățenilor români cu agenda europeană. În calitate de for de dezbateri, el adună decidenți la nivel european, național și local, societate civilă, jurnaliști, mediul de afaceri și mediul academic, facilitând schimbul de idei și perspective.

Ediția din 2023 pune sub lupă Uniunea Europeană și persistentele amenințări la adresa granițelor sale. Dezbaterile se concentrează pe relația complexă a Uniunii cu țările din vecinătatea sa estică, într-un context în care perspectivele de extindere rămân mai mult un deziderat pe termen lung decât o prioritate imediată. Într-o analiză a evoluției Uniunii de la ultima extindere din 2013 (o dată marcată de intrarea Croației), EUROSFAT 2023 explorează impactul și consecințele deciziei de a accepta noi membri.

Organizat sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și al Consiliului UE, forumul își consolidează reputația ca un model de succes în conectarea cetățenilor români cu agenda europeană. Cu o deosebită recunoaștere la aniversarea sa de zece ani, EUROSFAT a fost distins cu premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni, subliniind eforturile constante de promovare a valorilor europene politice, economice, culturale și sociale în România. Europuls – Centrul de Expertiză Europeană rămâne dedicat integrării europene și continuă să inoveze în eforturile sale de a aduce agenda europeană în prim-plan și de a contracara euroscepticismul prin inițiative active.
Forumul EUROSFAT, ajuns acum la cea de-a 10-a ediție, reprezintă un eveniment deosebit care aduce împreună actori cheie din domeniul afacerilor europene în România. Oferind o platformă pentru dezbaterea subiectelor actuale la nivel european, național și regional, acest forum este ancorat în valorile democrației, implicării civice și dialogului deschis. Ca un proiect ce a susținut România pe parcursul călătoriei sale europene timp de peste 10 ani, Europuls a avut un rol esențial în aducerea agendei europene în țară prin organizarea celui mai mare forum de afaceri europene. Cu o analiză asupra progresului țării în Uniunea Europeană, EUROSFAT 2022 propune întrebări cruciale privind maturitatea politică, tranziția ecologică, adaptarea la transformarea digitală, securitatea regională, absorbția fondurilor europene și multe altele. Forumul oferă o oportunitate de a evalua felul în care România abordează provocările actuale, întrebându-se despre tranziția ecologică, adaptarea la transformarea digitală, și implicarea în conferința privind viitorul Europei. Cu o perspectivă asupra viitorului și provocărilor pe care le implică, #EUROSFAT2022 este un eveniment crucial pentru a evalua evoluția și direcția României în context european și pentru a oferi o notă finală asupra modului în care țara abordează examenul de maturitate.
Europuls vă invită cu entuziasm la cea de-a IX-a ediție a Forumului EUROSFAT, cel mai mare forum anual de afaceri europene din România, care se va desfășura în perioada 25 - 29 octombrie 2021. Inițiatorul și organizatorul acestui eveniment de amploare este Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, o organizație non-guvernamentală fondată în 2010 la Bruxelles de către un grup de tineri experți români în afaceri europene. Misiunea Europuls este să promoveze procesul de integrare europeană în România și să contribuie la dezvoltarea unui spațiu public european prin articole, studii, dezbateri, ateliere de lucru și conferințe de nivel înalt.

Forumul EUROSFAT 2021 reprezintă un proiect fundamentat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis. Acesta oferă o platformă de dezbatere pentru cele mai actuale subiecte la nivel european, național și regional, angrenând în discuții actori și reprezentanți politici de la nivel local, național și internațional, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri. În cadrul ediției din 2021, peste 60 de vorbitori notabili vor susține prezentări în 9 sesiuni tematice, abordând subiecte precum viitorul Europei la feminin, conectarea României la viitorul digital european, cursa net-zero 2050 și multe altele.

Evenimentul este un prilej de a promova valorile europene, de a stimula dialogul și de a contribui la definirea viitorului Europei. Forumul EUROSFAT 2021 se constituie drept o oportunitate esențială pentru participanți de a se implica în dezbateri constructive cu lideri politici, reprezentanți de marcă ai societății civile și experți din domenii variate, într-un efort comun de a modela un viitor european sustenabil și prosper.
Cea de-a 8-a ediție a Forumului Eurosfat a avut loc în condiții speciale, în contextul pandemiei de COVID-19 fiind prioritatea noastră să protejăm sănătatea participanților și invitaților. Astfel, ne-am adaptat mediului digital, întreg Forumul având loc în mediul online unde participanții din toată Europa s-au putut conecta din confortul caselor lor la dezbaterile transmise prin intermediul platformelor de comunicare și a rețelelor sociale. Forumul a avut loc de-a lungul unei întregi săptămâni, între 12 și 16 Octombrie, având câte 2 dezbateri pe zi.

Pandemia nu a marcat doar desfășurarea efectivă a Forumului ci și temele de discuție. Tema principală de dezbatere a fost Planul de Recuperare al UE în urma pandemiei de COVID-19, Next Generation EU, de unde și denumirea Forumului: Noua Generație a Europei. Pe lângă această temă, ne-am axat pe alte două mari teme de dezbatere, anume: tranziția verde și tranziția digitală, două mari priorități europene. Am explorat și impactul pandemiei asupra pieței muncii de la nivel european dar și asupra sistemului de justiție, fie el european, fie el național. Printre invitați s-au regăsit Procurorul-Șef European, Laura Codruța Kövesi, Președintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, deputați europeni de marcă, primari ai unor orașe foarte importante din Europa și din România, precum Leuven, Cluj-Napoca, Gorlitz sau Timișoara, reprezentanți ai Comisiei Europene, ambasadori ai Germaniei sau ai Belgiei în România.

Forumul a beneficiat de prezența a peste 850 de participanți, cu precădere cetățeni tineri, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, activiști și cetățeni interesați care au dezbătut timp de 5 zile cu deputați europeni, reprezentanți ai instituțiilor europene, naționale și locale, primari, reprezentanți ai mediului privat, de afaceri și academic și ambasadori.
Cea de-a 7-a ediție a Forumului EUROSFAT a deschis campania electorală pentru alegerile europarlamentare din România. Cel mai mare forum anual de afaceri europene din România a avut loc în București pe 11 și 12 aprilie și a beneficiat de prezența a peste 600 de participanți, cu precădere cetățeni tineri, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, activiști, ambasadori care au dezbătut timp de 2 zile cu reprezentanți ai partidelor europene, candidați români și străini la alegerile europarlamentare, reprezentanți ai instituțiilor europene, naționale și locale, primari, reprezentanți ai mediului bancar, privat, de afaceri și academic și antreprenori sociali.

Pe 11 aprilie, candidați și reprezentanți ai principalelor partide politice europene au venit în România să discute cu cetățenii despre importanța votului din 26 mai, să afle modul în care aceștia percep UE și ce înseamnă UE pentru ei, dar și pentru a le răspunde la întrebări. Dezbaterea a fost dinamică și interactivă și a angrenat 100 de tineri cetățeni într-un dialog cu 4 înalți reprezentanți ai partidelor politice europene: Dara Murphy, Vice-președinte și Director de Campanie al Partidului Popular European (PPE), Andi Cristea, Reprezentant al grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), Michal Berg, Membru al Comitetului Executiv al Partidului Verzilor Europeni (EGP) și Daniel Berg, Membru al Boardului Partidului Momentum și candidat la alegerile europarlamentare.

Pe 12 aprilie, forumul s-a deschis cu prima dezbatere din acest an între candidații de top ai principalelor partide politice din România la alegerile europene. Dacian Cioloș (Președinte PLUS), Siegfried Mureșan (Membru al Parlamentului European, PNL), Victor Ponta (Președinte Pro România), Eugen Tomac (Președinte PMP) și Tudor-Tim Ionescu (candidat la alegerile europarlamentare din partea ALDE) au fost prezenți la Forumul EUROSFAT pentru a răspunde întrebărilor cetățenilor români din sală. Aceștia au prezentat principalele mesaje pe care vor să le adreseze participanților și pe care doresc ca aceștia să le rețină în ziua votului la alegerile europarlamentare. Cetățenii, alături de reprezentanții societății civile au dorit să afle ce partid ar vota fiecare candidat dacă nu ar putea să îl voteze pe cel propriu, cum doresc partidele să crească participarea la vot atât a tinerilor, cât și a generațiilor de peste 60 de ani. Aceștia s-au arătat interesați de soluții concrete pentru problemele comunităților rurale, a celor de etnie rromă și creșterea reprezentativității tinerilor la nivelul viitorului Parlament European.

Ulterior au avut loc 8 dezbateri tematice pe teme esențiale în campania electorală:

Implicarea civică și influența acesteia în rezultatul alegerilor, în care am aflat de la activiști civici și politici și jurnaliști care sunt așteptările societății civile de la candidații români și europeni la alegerile europarlamentare;
Statul de drept și lupta anti-corupție în administrația publică, în care s-au dezbătut moduri prin care poate fi reformată administrația publică astfel încât să devină un mediu atractiv pentru profesioniști precum și cum poate fi schimbată cultura birocrației și cultura șpăgii;
Construirea unui sistem de sănătate mai sigur și mai eficient, în care reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului României, un manager de spital și reprezentanți ai companiilor farmaceutice au discutat despre cât de pregătită este România pentru revoluția digitală în domeniul sănătății;
Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și modul în care acesta este adaptat provocărilor curente, o dezbatere cu experți în domeniu din Senatul României, Guvernul României, Comisia Europeană, Parlamentul European și mediul academic;
Dezvoltarea sustenabilă a zonelor urbane din România, o dezbatere interactivă între primari și consilieri ai orașelor din România dar și experți despre bune practici în materie de infrastructură, transport și eficiență energetică urbană;
Politica de comerț a UE și rolul acesteia în modelarea viitorului comerț liber a fost discutată la un nivel înalt de către Ambasadorul Noii Zeelande în România, reprezentanți ai Ambasadei Canadei și Japoniei și o reprezentantă a Comisiei Europene;
Rolul antreprenoriatului social în UE a fost prezentat de către Ambasadoarea Olandei în România și apoi discutat pe îndelete cu antreprenori sociali din Olanda și România, cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai societății civile, precum și cu Oana Țoiu, candidată la alegerile europarlamentare din partea Alianței 2020 USR-PLUS.
Eugen Rădulescu (BNR), Raluca Painter (Comisia Europeană), Florin Bâlcan (Provident Financial România), Dragoș Neacșu (Erste Asset Management), Gabriela Folcuț (ARB) și Bogdan Glăvan (Universitatea Româno-Americană) au prezentat în amănunt moduri în care putem obține piețe financiare mai sigure, mai eficiente și mai incluzive.
Forumul s-a încheiat cu o piesă de teatru realizată în parteneriat cu centrul Europe Direct București și interpretată de 9 elevi de liceu, care au dorit să convingă publicul de importanța votului și au stârnit o discuție foarte animată în care publicul a luat locul actorilor pentru a aduce un final fericit piesei de teatru.
În data de 8 iunie 2018 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 6-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2018, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, sub patronajul Parlamentului european, al Comisiei europene, al Președinției Bulgare și al Președinției Austriece a Consiliul Uniunii Europene. Ediția Eurosfat 2018 a binevenit peste 350 de participanți la sesiunea plenară, a regrupat 66 vorbitori printre care un comisar european, ambasadori, consilieri prezidențiali, funcționari europeni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, activiști, jurnaliști etc. și 9 teme majore: viitorul Europei, combaterea dezinformării, Politica Agricolă Comună și generația tinerilor fermieri, securitatea cibernetică, zona euro, Brexit, sistemul de sănătate, democrația și statul de drept, viitorul sistemului energetic și digitalizarea, Europa socială, precum și un eveniment cultural dedicat unei video-expoziții dedicată regiunii Mării Negre în prezența directorului.

Eurosfat 2018 s-a desfășurat într-un format diferit față de anii precedenți. Într-o primă etapă, pe 6 iunie a avut loc un dialog cetățenesc cu Tibor Navracsics, Comisar European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport. Cu această ocazie, Comisarul Navracsics ne-a prezentat viziunea sa despre viitorul Uniunii și potențialul educației în combaterea provocărilor actuale ale continentului european, despre șansele creării unei Uniuni europene a Educației, dar și despre planurile Comisiei în domeniul educațional până în 2025. Dialogul cetățenesc a fost organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.

Pe 8 iunie s-a desfășurat forumul Eurosfat, deschis printr-o plenară intitulată “Viziunea României asupra viitorului Uniunii Europene” care a regrupat la aceeași masă de dezbateri lideri și reprezentanți ale tuturor celor 7 partide din România. Principalii decidenți politici din România au fost prezenți la o dezbatere alături de reprezentanți ai societății civile, oferindu-le astfel posibilitatea de a-și exprima opinia despre locul României în viitoarea Uniune Europeană. Deschiderea a constat într-o prezentare a pozițiilor celor 7 partide asupra viitorului UE, având ca scop identificarea priorităților viitoare ale României în cadrul unei Uniuni mai puternice, și a domeniilor în care România ar putea avea un rol strategic la nivel european. Sesiunea plenară a fost organizată în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.
În data de 28 aprilie 2017 a avut loc la Hotelul JW Marriott din București cea de-a 5-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2017, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Uniunea Europeană a sărbătorit în 2017 a 60-a aniversare, iar România 10 ani de la aderare în acest ambițios proiect politic. Amândouă au de înfruntat întrebări despre viitor. După mai mulți ani de ”poli-criză”, UE trebuie să poate răspundă unor întrebări complicate, iar startul acestei dezbateri a fost dat în luna martie când Comisia Europeană a publicat o Carte Albă privind Viitorul Europei. De aceea, cea de-a cincea ediție a Forumului Eurosfat și-a propus o structură tematică diferită, menită să încurajeze dezbateri pe scena românească și europeană despre evoluția României la 10 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană.

Ediția Eurosfat 2017 a binevenit peste 600 de participanți, a regrupat 61 vorbitori printre care un comisar european, ambasadori, consilieri prezidențiali, funcționari europeni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, activiști, jurnaliști etc. și 11 teme majore: viitorul Europei, transformarea digitală, CETA, politica agricolă comună, design-ul urban, apărare, corupție, populism, egalitate de gen, energie și identitate europeană, precum și un film documentar original în prezența directorului, despre protestele anului 2012 din Rusia.

Forumul a fost deschis printr-o plenară intitulată “Viitorul Europei și reducerea decalajelor prin transformare digitală” care a găzduit înalți oaspeți din cadrul Comisiei Europene și ai Administrației Prezidențiale, precum Andrus Ansip, Vice-președintele Comisiei Europene și Comisar European pentru Piața Unică Digitală și Leonard Orban, Consilier Prezidențial pentru Afaceri Europene, Președinția României. Deschiderea a constat într-un dialog cetățenesc având ca scop identificarea priorităților viitoare ale României și UE pe agenda digitală și rolul României într-o Europă integrată sau cu mai multe viteze, în lumina învățăturilor din ultimii 10 ani. Sesiunea plenară a fost organizată în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.
JW Marriott din București cea de-a 4-a ediție a celui mai mare forum anual de dezbateri europene din România, Forumul Eurosfat 2016, organizat de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană.

Evenimentul a reunit deopotriva politicieni, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului de afaceri, cat si cercetători din mediul academic, experți și cetățeni, pentru a dezbate subiecte cheie de pe agenda de politici europene şi a modela poziţiile României pe aceste subiecte. La Eurosfat 2016 s-au dezbătut opt teme diferite, precum Uniunea Energetică, politicile UE privind criza refugiaților și migranților, guvernarea deschisă și Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții („TTIP”), cât și proiecte culturale de actualiatate precum proiecţia documentarului „To Kyma” despre criza europeană a refugiaţilor și piesa de teatru/atelier „In search of Europe”, o temă de interes european.

Scopul forumului este de a contribui direct prin temele dezbătute la crearea unei agende europene integrate prin punerea în valoare a unor subiecte de interes national.

Aflat sub înaltul patronaj al Președinției Olandeze a Consiliului, a Parlamentului European și a Reprezentanței Comisiei Europene in România, evenimentul a atras un public numeros și entuziast de 700 de participanți si s-a bucurat de sprijinul oferit de un numar mare de ambasade din România si organizații ale societății civile precum Fundația pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Konrad Adenauer Stiftung, Friedrich Ebert Stiftung și Institutul Aspen.
A treia ediţie a forumului EUROSFAT a avut loc în data de vineri, 29 mai 2015 la Palatul Parlamentului în Bucureşti. Evenimentul a inclus o plenară de deschidere şi două serii paralele de dezbateri urmate de vernisajul unei expoziții.

Tema centrală a EUROSFAT 2015 a fost axată pe relațiile externe ale UE şi rolul României în cadrul noului context geopolitic regional şi global. Prin urmare, o parte din dezbaterile şi conferinţele din cadrul forumului s-au concentrat pe teme precum strategia de securitate a UE, politica de vecinătate, perspectivele de extindere sau relaţiile cu Rusia. În plus, au avut loc dezbateri asupra altor teme strategice pentru România şi Uniunea Europeană precum politica de securitate energetică, situația democrației şi a statului de drept în România, dar şi politicile de integrare pentru romi. Forumul, desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, Camerei Deputaţilor și Senatului României, a fost organizat de Europuls în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene şi alte organizaţii ale societăţii civile şi instituţii publice din România şi din UE iar printre invitaţi s-au numărat oficiali europeni, membri ai Parlamentului European şi ai Parlamentului României, experţi din România şi alte state membre, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului de afaceri precum şi cetăţeni interesaţi.
În 7 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului din București s-au reunit peste 600 de persoane pentru a dezbate cu privire la starea Uniunii Europene și a locului României în Europa. Aflat la a doua ediție, Eurosfat 2014 și-a consolidat poziția de cel mai important forum de dezbateri europene organizat în România. Eurosfat 2014 a avut ca temă principală „Europa încotro?”, o interogare la care au încercat să răspundă 14 candidați la alegerile europarlamentare, lideri ai principalelor familiilor politice europene, miniștri, politicieni români şi europeni, funcționari, reprezentanți ai ONG-urilor, think-tank-urilor și cetățeni.

Astfel, în sălile Palatului Parlamentului s-au dezbătut subiecte precum statul de drept în România, aderarea la spațiul Schengen, ieșirea României din periferia economică a UE, regionalizarea și fondurile structurale, consecințele reformei PAC, mobilitatea muncitorilor în Uniunea Europeană. În cele doua sesiuni plenare s-au discutat perspectivele instituționale după alegerile europarlamentare, dar și viziunile marilor familii politice pentru viitorul Uniunii Europene.
Prima ediţie a EUROSFAT avut loc pe 15 martie 2013 la Palatul Parlamentului, în Bucureşti. Sub umbrela Eurosfat peste 600 de participanţi, printre care s-au numărat politicieni români şi europeni, funcționari, cetățeni, reprezentanți ai ONG-urilor şi think-tank-urilor au discutat în cadrul a zece dezbateri asupra a unor teme de interes pentru România și Uniunea Europeană precum perspectivele producătorilor mici şi mijlocii în contextul Politicii Agricole Comune, al treilea pachet legislativ pentru energie, aderarea României la zona euro, reflectarea actualității europene în presa românească, cetățenia europeană, gestiunea fondurilor structurale, funcționarea sistemului de sănătate românesc în contextul libertății crescânde a pacienților europeni, protecția și securitatea datelor.
Update cookies preferences