Cum s-au desfășurat în România consultările cetățenești pentru viitorul UE
Uniunea Europeană se află într-un amplu proces de reformă și regândire a drumului de urmat în viitor. Acest proces nu se poate, însă, realiza fără implicarea cetățenilor europeni în dezbaterea despre cum ar trebui să arate viitorul Uniunii. Acest lucru a devenit evident și pentru decidenții de la Bruxelles, dar și pentru cei din celelalte capitale din UE, în frunte cu Președintele Franței, Emmanuel Macron. O amplă campanie de consultări cetățenești a fost demarată, o campanie care a angrenat aproape toate statele membre ale UE și care este pe punctul să se încheie cu un raport final prezentat și dezbătut în cadrul Consiliului European.
Acest raport analizează desfășurarea și impactul acestei serii de consultări cetățenești în România, consultări care s-au dorit a fi parte a unui proces mai larg, pan-european. Scopul prim al raportului este să îmbunătățească informarea publicului din România, dar și a publicului european, despre derularea acestei campanii. Mai mult, ne dorim să realizăm o imagine cât mai completă a consultărilor cetățenești naționale pentru a stabili, pe cât posibil, ce a mers bine și mai puțin bine în organizarea și desfășurarea lor, cu scopul de a evidenția practicile bune, precum și de a face recomandări pentru îmbunătățirea formatului unor viitoare astfel de consultări despre viitorul Uniunii. În același timp, raportul urmărește și informarea organizațiilor din UE interesate de desfășurarea consultărilor în România despre cum pot fi acestea comparate cu consultările similare din celelalte state membre.
Raportul pornește de la prezentarea conceptului de „convenție democratică”, promovat de președintele francez și preluat de Comisia Europeană sub forma consultărilor cetățenești. Odată preluat de Comisia Europeană, acest concept a fost apoi implementat și în România de către decidenții politici. Vom analiza în acest raport formatul de consultare preferat în România. Vom continua apoi cu prezentarea evenimentului de deschidere a seriei de consultări și cu prezentări ale calendarului de evenimente, urmat de o incursiune în detaliile practice ale desfășurării evenimentelor. Raportul va fi încheiat de o scurtă concluzie și de unele recomandări de îmbunătățire pe viitor.
Raportul integral este disponibil aici.