Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

Ce va trebui să facă noul comisar pe energie?

de Ariana Ghiță
Noua Comisie Europeană este în curs de formare, necesitând un proces complex, care implică mai multe instituții ale Uniunii Europene. În urma alegerii președintelui Comisiei Europene și a efectuării propunerilor oficiale din partea guvernelor naționale, urmează adoptarea formală a listei candidaților și audierea acestora de către Parlamentul European, în funcție de comisia de specialitate. Dacă echipa propusă obține majoritatea în cadrul votului Parlamentului European, urmează confirmarea în mod oficial a noii comisii, aceasta fiind avizată să își înceapă activitatea. Mandatul comisarilor corespunde legislaturii de cinci ani a Parlamentului European, pentru a asigura coerență și stabilitate activității desfășurate de Uniunea Europeană. Unul dintre portofoliile noii comisii este cel de energie, tranziția energetică a Europei constituind un subiect ce necesită determinare și ingeniozitate din partea noului comisar.

Comisarul care a deținut portofoliul în domeniul energiei pe parcursul mandatului 2019-2024 a gestionat provocări majore, precum: pandemia COVID-19, care a redus cererea de energie și a modificat planurile de investiții, și invazia Rusiei în Ucraina, care a rezultat în înlocuirea furnizorului dominant de energie pentru întreg spațiul Uniunii Europene. În ciuda crizei energetice, UE a reușit să stabilizeze piața, totuși încă existând multiple provocări în ceea ce privește atingerea obiectivelor pentru 2030 și 2040, inclusiv dublarea procentului de energie regenerabilă în mixul energetic european, precum și îmbunătățirea eficienței energetice. Electrificarea va juca un rol central în cadrul tranziției energetice, necesitând investiții semnificative în infrastructură și în dezvoltarea domeniului energiei verzi. Obligații precum: utilizarea a 20 de milioane de tone de hidrogen regenerabil până în anul 2030 și eliminarea treptată a mașinilor cu motoare cu ardere internă până în anul 2035, vor necesita, de asemenea, investiții substanțiale. Mandatul noului comisar va cuprinde numeroase evoluții tehnologice, acestea fiind relevante pentru planificarea obiectivelor pentru anul 2050.

În privința dificultăților actuale, securitatea energetică va fi provocarea centrală în mandatul viitorului comisar. Astfel, este esențială elaborarea unor soluții strategice pentru dezvoltarea rezilienței importurilor și pentru adaptarea securității cibernetice la sistemul energetic actual, acesta fiind din ce în ce mai digitalizat și interconectat. De asemenea, o altă provocare majoră va fi reprezentată de atragerea investițiilor private necesare facilitării tranziției către energia verde, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor și deficitul de competențe îngreunează acest proces. Sincronizarea cererii și ofertei de energie electrică va fi crucială pentru a nu ajunge la prea multe resurse regenerabile, dar neutilizate, sau din contră, la insuficiență energetică. Este necesară o redistribuire echitabilă a costurilor energetice, pe măsură ce Europa trece de la combustibilii fosili la electricitate, acest fapt impunând o reevaluare a tarifelor, impozitelor și subvențiilor.

Recomandări

  • Pregătiți-vă pentru a deveni „Fit for 90” - pentru a atinge reducerea de 90% a emisiilor de carbon nete până în 2040, coordonarea europeană a investițiilor și politicilor necesită obiective clar definite. Este esențială o schimbare în cadrul planurilor naționale de energie și climă pentru a aduce politicile statelor membre la ambițiile climatice ale Uniunii Europene.

  • Coordonarea investițiilor statelor membre în domeniul electrificării - implementarea stimulentelor pentru electrificarea Europei până în 2040 este prioritară și necesită o viziune coerentă asupra sistemului energetic. Aceasta presupune sincronizarea producției de energie curată cu investițiile în infrastructură și tranziția de la combustibili fosili la electricitate în principalele sectoare economice. Este esențială o coordonare transfrontalieră transparentă, piețe eficiente și stimulente corelate la nivel național și european.

  • Lansarea unui fond pentru rețelele electrice la nivelul Uniunii Europene - pentru crearea unui fond dedicat investițiilor în rețele electrice, este esențială colaborarea cu alți comisari din domenii derivate. Acesta ar avea două avantaje majore: accelerarea implementării infrastructurii necesare și distribuirea costurilor către viitorii contribuabili, facilitând astfel o electrificare rapidă și evitarea utilizării combustibililor fosili.

  • Eliminarea energiei rusești - orice import din Rusia finanțează războiul împotriva Ucrainei. Este crucial ca Uniunea Europeană să evite dependența energetică de Rusia, împiedicând subminarea proiectului european și slăbirea solidarității statelor membre.

  • Realizarea unei înțelegeri legate de securitatea aprovizionării în spațiul Uniunii Europene - pentru a depăși impasul creat de interesele divergente ale statelor membre în privința aprovizionării cu energie, este necesară o împărțire echitabilă a costurilor între toate statele ale Uniunii Europene.

  • Crearea unei agenții europene pentru energie - crearea unei agenții care să furnizeze date privind politica energetică europeană ar îmbunătăți orientarea investițiilor și ar crește transparența procesului de elaborare a politicilor.

Stimate viitor comisar responsabil pentru domeniul energiei, ține minte! Este necesar:
  • Să realizezi schimbările necesare pentru ca Uniunea Europeană să devină ,,Fit for 90”
  • Să sprijini elaborarea unui plan de investiții în electrificare pentru statele membre UE
  • Să implementezi un fond european pentru rețele electrice
  • Să limitezi folosirea energiei provenite din partea Rusiei
  • Să pui bazele unei înțelegeri privitoare la securitatea aprovizionării energetice în spațiul Uniunii Europene
  • Să sprijini crearea unei agenții europene pentru energie

*mai multe informații sunt disponibile în cartea lansată de institutul Bruegel: Unite, defend, grow: Memos to the European Union leadership 2024-2029
Update cookies preferences